Határtalanul 2018 pályázat, melyen tanulóink 2019 tavaszán vettek részt:

Kirándulásunk célja volt a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítése magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése, a „Só útján Erdélyben” programterv megvalósítása. A 4 napos kirándulás ideje alatt 60 tanuló 6 kísérő tanár irányításával és 1 idegenvezető segítségével ismerkedett Erdély természeti, gazdasági, kultrális és történelmi adottságaival, , híres szülötteivel s az ott élő emberekkel. Első napunkon a Királyhágón tárult elénk Erdély látványa. A Só útján program első állomása volt a tordai sóvidék megismerése, a Sóbánya látogatása. A gyerekek nagy érdeklődéssel itták az idegenvezető szavait, amely feltárta az erdélyi sóvidék keletkezését, a bánya felépítését, a sóbányászát működését. Hatalmas élményben volt részünk, többen felültek az óriáskerékre, csónakáztak a barlang legmélyebb pontján, ahol fantasztikus panorama nyílt felfelé tekintve a sóbányára. Másnap látogatást tettünk partneriskolánkban Székelyszentléleken, ahol a Dr. P. Benedek Fidél Általános Iskola 6. osztályos tanulóival találkoztunk. Ajándékkal is kedveskedtünk vendéglátóinknak, könyveket, iskolánk címerét ábrázoló kitűzőt, hűtőmágnest, fénymásoló papírt adtunk nekik.

Ezt a napot teljesen a Sóvidéken töltöttük és a só különleges előfordulásaival ismerkedtünk meg. Szovátán a különleges sós Medve-tavat sétáltuk körbe, majd lehetőségünk volt megtapasztalni, hogy a közel 100 éves villákból álló Rózsák útja és a Medve-tó milyen nagy idegenforgalmi lehetőséget teremt Erdélynek. Utazásuk Parajdon folytatódott, ahol a sóbányát kerestük fel, így lehetőségünk volt felmérni a két sóbánya közötti különbségeket és hasonlóságokat. 80-100 méter mélységbe ereszkedtünk le egy nagy só tömbbe, ahol templom, múzeum, játszótér található. Ezt követően rövid megállónk volt Korond főutcáján az állandó kirakodóvásárban, ahol a gyerekek a korondi kézművesség gyönyörű alkotásait csodálhatták meg. Napunk záróprogramja Farkaslakán volt, ahol Tamási Áron sírját koszorúztuk meg.

Reggeli után a zetelaki víztározó mellett elutazva programunk a Békás-szoros sziklái közötti sétával kezdődött. Ezt követte a Gyilkos-tó felkeresése. Tanítványaink 2 kiselőadással készültek. Megismerhettük a Gyilkos-tó keletkezésének legendáját, valamint az Olt és Maros folyókról született legendát is. Látogatásunk következő állomása Gyergyószentmiklós volt, ahol az örmény templomot kerestük fel. Csíksomlyóra utaztunk, ahol a csodatevő Szűz Mária szobrát néztük meg a kegytemplomban. Utunk Székelyudvarhelyen folytatódott. A „székely főváros” nevezetességeivel ismerkedtünk meg: szobor park, református templom, városháza. Majd felkerestük a legnagyobb székelyként számon tartott Báró lengyelfalvi Orbán Balázs sírját, Szejkefürdőn. A nyughelyhez faragott székelykapuk alatt vezetett utunk. Szejkefürdőn megkóstolhattuk a vulkáni utóműködés bizonyítékát, az un. borvizet.

Utolsó nap reggelén megköszöntük a falusi turizmus keretében elszállásoló családoknak a kedvességüket és vendéglátásukat. Útban hazafelé, Fehéregyházán megkoszorúztuk Petőfi Sándor emlékművét és elszavaltuk a Szózatot. Felmentünk Segesváron a várba, megcsodáltuk az óratornyot, felmentünk a sötét diáklépcsőn a gimnázium épületéhez, gyönyörködtünk a város panorámájában. Marosvásárhelyen egy rövid városnézést követően hazautaztunk.