„Só útján Erdélyben” 2018.

/„Só útján Erdélyben” 2018.

„Só útján Erdélyben” 2018.

Besztercések Erdényben , a Határtalanul! program jóvoltából

Az idei tanévben is elnyerte iskolánk annak a lehetőségét, hogy a hetedikes diákjaink elutazhattak Erdélybe a „Határtalanul!” program keretében. Kirándulásunk célja volt a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése, a „Só útján Erdélyben” programterv megvalósítása. A négynapos kirándulás ideje alatt 60 tanuló hat kísérő tanár irányításával és két idegenvezető segítségével ismerkedett Erdély településeivel, híres szülötteivel, a Hargita titkaival, természeti szépségeivel, s az ott élő emberekkel. 2018. május 17-én indultunk erre a felejthetetlen utazásra.

Első napunkon, csütörtökön a Királyhágón állva tárult elénk a fákban rendkívül gazdag történelmi Erdély látványa.

Másnap, pénteken látogatást tettünk partneriskolánkban, ahol a Dr. P. Benedek Fidél Általános Iskola 7. osztályos tanulóival találkoztunk, ill. egy rövid focimeccset is lejátszottak egymás ellen a fiúk. A lányok kosaraztak, beszélgettek a tanulókkal. Ajándékkal is kedveskedtünk vendéglátóinknak, könyveket, iskolánk címerét ábrázoló kitűzőt, hűtőmágnest, fénymásoló papírt adtunk nekik.

Szejkefürdőn megkoszorúztuk Báró lengyelfalvi Orbán Balázs  író, néprajzi gyűjtő, fotográfus, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja (1887) sírját. A nyughelyhez gyönyörű faragott székelykapuk alatt vezetett utunk.

Következő állomásunk Székelyudvarhely volt, ahol a városközpontban először a szoborparkot tekintettük meg. Itt sok híres magyar ember szobra található: Csaba királyfi; Vass Albert, Bem apó stb. Sok fotót készítettünk és megkoszorúztuk Bem apó – az 1948-49-es magyar szabadságharc hősének – szobrát. Megnéztük a református templomot, a kollégiumot és a vármegyeházát.

Útban Csíksomlyó felé rengeteg zarándokot láttunk, akik a búcsúra igyekeztek. A kegytemplomban mi is részt vettünk egy misén, és gyönyörködtünk a templom csodaszép díszítésében.

A Békás szoroshoz érve eleredt az eső, így csak a buszból csodálhattuk meg a hatalmas sziklákat, a gyorsan hömpölygő patakot. Az elméletben elsajátított földrajzi ismereteink tárháza valósággá vált. A Gyilkos tónál viszont nagyot sétáltunk, közben meghallgattunk több mondát is a tó keletkezéséről.

Szombaton a bőséges reggelit követően, Szovátára látogattunk el. A Medve tó körüli séta elött idegenvezetőink tájékoztattak bennünket a sóbányászat és a sós tavak keletkezésének összefüggéséről, a helyi mondákról, tényekről, a sós tavak gyógyhatásairól. Gyönyörű villák, szállodák mellett haladtunk, több kis tavat is felfedeztünk sétánk során.

A sós kalandok a föld alatt folytatódtak, a Parajdi sóbányába tettünk felejthetetlen látogatást.  A Parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömzs maga 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélységbe gyökerezik. Több száz jövő-év kibányászható sóját rejti magába, és ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb kincsesládája. A levegő gyógyhatását mi is több órán át élvezhettük, s közben megismerkedtünk a sóbányászat fejlődésével, játszottunk a bánya játszóterén, sőt néhányan a kalandparkot is kipróbálták.

Korondon mindenki megvásárolta az ajándékait az otthoniaknak: gyönyörű fazekas termékeket, kerámiákat, szalmakalapokat, faragott fakanalakat, helyi finomságokat: gyógyteákat, áfonyalekvárt, zakuszkát.

Útban hazafelé még megálltunk Farkaslakán, ahol nagy székely írónk Tamási Áron sírját koszorúztuk meg.

Utolsó napon, már útban hazafelé, Fehéregyházán megkoszorúztuk Petőfi Sándor emlékművét és elszavaltuk a Szózatot. Felmentünk Segesváron a várba, megcsodáltuk az óratornyot, felmentünk a sötét diáklépcsőn a gimnázium épületéhez, gyönyörködtünk a város panorámájában. A segesvári óratorony a város jelképe és egyik legismertebb műemléke, a Segesvár történelmi központja világörökségi helyszín része.

2018-06-11T12:28:20+00:00